25-04-2016 – Reportage NK-skateboarden voor vrouwen in de Volkskrant

Verrukking om trucs giert door hal

Vijftien vrouwen doen mee aan het eerste NK skateboarden in Real-X skatepark, Apeldoorn.
De sport is in 2020 mogelijk een olympische sport. ‘Zo vet om te zien.‘

VAN ONZE VERSLAGGEVER FRANK HETTINGA – APELDOORN- 25-04-2016

‘Oh, lekker! Een kickflip rock to fakie. En weer een ollie.’ Voortdurend schalt de verrukking om skateboardtrucs door de hal, onder begeleiding van de punken rockmuziek van de Ramones, Iggy Pop en Motörhead.
160506_NK_Dames_skateboardingIn Apeldoorn vindt zaterdag voor het eerst het NK-skateboarden voor vrouwen plaats, in het Real X Skatepark. De sport staat op de nominatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De beslissing valt in augustus in Rio de Janeiro. Maar de Skateboard Federatie Nederland (SFN) acht de kans op toetreding groot en wil de sport professionaliseren.
Het is een bewuste keuze om het NK voor vrouwen te scheiden van het mannentoernooi, dat nog volgt in september. Vorig jaar deden daar negentig skaters aan mee. In Apeldoorn doen zaterdag slechts vijftien vrouwen mee.
Met skateboarders als Douwe Macaré (huidig nationaal kampioen), Nassim Guammaz en Woody Hoogendijk doet Nederland bij de mannen internationaal goed mee met toplanden als Amerika en Brazilië.
Wat dat betreft staan de vrouwen in de schaduw, maar ze hebben in de 25- jarige Candy Jacobs een grote pionier. Zij is nummer 4 van de wereldranglijst en wint zaterdag het onderdeel ‘Street’. Iris Besseling schrijft de discipline ‘bowl’ op haar naam.
‘Street’ is de meest beoefende discipline in het skaten; een straatparkoers met diverse hindernissen, zoals stoepranden en trapleuningen. ‘Bowl’ spreekt meer tot de verbeelding: het is als skaten in een komvormig zwembad.

Moeilijkheidsgraad
Een vierkoppige jury oordeelt bij beide wedstrijdonderdelen puur op basis van ‘tricks’, waarbij wordt gekeken naar de moeilijkheidsgraad, de techniek, de combinaties en de kwaliteit van de uitvoering.
Winnares Jacobs is ‘super trots’ op de organisatie van het eerste NK. ‘Er kwamen niet super veel meisjes op af, maar het is een begin. En wie weet staan er volgend jaar veertig.’
Vroeger was zij het enige meisje, maar het aantal Nederlandse indoor skateparken groeit naar de twintig. Kinderen kunnen lessen volgen. De bond schat dat er zo’n vijfhonderd meisjes in Nederland skaten.
Tijdens het NK spant het erom voor Jacobs. ‘Het niveau is echt omhoog gegaan, jeetje. Zo vet om te zien. Dat hield me ook scherp. Ik moest er hard voor werken.’ Pasgeleden kreeg ze een uitnodiging voor de X Games, het internationale topevenement van de extreme sporten.
Naar de X Games kijken zes miljoen mensen. En juist dat jonge publiek hoopt het IOC naar zich toe te trekken. De olympische organisatie ziet haar kijkers iedere vier jaar meer vergrijzen. Volgens kampioen Douwe Macaré kan skateboarden het snowboarden van de Zomer Spelen worden. Als de spectaculaire sport in Tokio.
Toetreding zou het skateboarden een professionelere aanblik geven.
Macaré: ‘Als ik op verjaardagen vertel dat ik skateboard, moeten mensen altijd een beetje lachen. Als ze dan horen dat ik de hele wereld rondreis en sponsors heb, vinden ze het ineens heel cool. Dat spreekt allemaal voor zich als skateboarden olympisch wordt.’
Een klein obstakel naar die olympische status kan de blowcultuur zijn, die onlosmakelijk verbonden is met skaten. Op de Spelen moeten deelnemers clean zijn. Volgens Jacobs zou het een goed idee zijn als de X Games het wereldantidopingagentschap WADA uitnodigt. ‘Zo van: controleer ons maar. Nou, en als het misgaat… dan vallen er mensen af. Heel simpel.’

Cultuurdingetje
Toch zijn er ook veel skaters tegen toetreding tot de olympische familie. ‘Zij vrezen dat de skatecultuur verloren gaat’, zegt Jacobs. Zo zal het IOC lichaamsbescherming waarschijnlijk verplicht stellen. De meeste skaters gebruiken geen helm, en evenmin elleboog- en kniebeschermers. ‘Ja, dom eigenlijk hè, het is een cultuurdingetje, het hoort erbij.’
Het heeft ook een financiële reden. Skatewebsites en -magazines publiceren de foto’s en actiefilmpjes niet als een skater bescherming draagt. Jacobs moet ook zichtbaar zijn voor haar sponsors. ‘Je wilt toch die exposure.’
Zelf is ze groot voorstander van de Spelen. Dan zou ze in samenwerking met de NOC*NSF kunnen trainen en kans maken op subsidie. Zeker voor de vrouwen biedt het uitkomst. Echt rondkomen van het skaten kan ze nog niet.
Op dit moment heeft Jacobs drie trainers, haar kleding wordt gesponsord, evenals haar board. Jacobs: ‘Ik drink niet, blow niet en ben op dieet. Ik doe er alles voor om fit te zijn.’
Maar waar de sponsors van Macaré ook zijn reizen door Europa en naar Amerika bekostigen, betaalt Jacobs die uit eigen zak. Of door middel van crowdfunding.
In 2020 hoopt ze dus naar Tokio te vliegen. ‘Dat zou heel vet zijn. Het hoeft niet eens per se als skater. Ik zou graag onderdeel uitmaken van de organisatie.’
Of als coach van Keet Oldenbeuving, het 11-jarige toptalent, die op het NK op beide disciplines als vierde eindigt.
Jacobs gelooft heilig in toetreding. ‘Als het in 2020 niet gebeurt, dan zeker in 2024.’

Vijf sporten extra in Tokio?
Skateboarden is een van de vijf sporten die bij de Zomerspelen vanTokio (2020) olympisch status kunnen krijgen. De andere zijn: sportklimmen, golfsurfen, karate en softbal/honkbal. De Japanners hebben de sporten voorgedragen, het Internationaal Olympisch Comité beslist in augustus welke olympisch worden. Er is ruimte voor circa 500 extra deelnemers. ‘Dit pakket aan sporten bevat zowel traditionele sporten als opkomende, op jeugd toegesneden evenementen die in en buiten Japan populair zijn’, aldus de Japanse uitleg.